Programista po godzinach

11 Maj 2018

Tort urodzinowy

2
Ten torcik to kompozycja wielu przeplatających się smaków, trochę czasochłonny, ale warty swojego smaku. Co znajdziecie w środku? Limonkowy krem, ciasteczkowy i żelkę z malin, i rabarbaru :)
4 godziny 6+ Średni 3 0

    Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 180g cukru
  • 170g mąki pszennej

    Krem limonkowo-miętowy:

  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 40g cukru pudru
  • garść liści mięty
  • 3 limonki(sok i skórka)

    Krem ciasteczkowy:

  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100g ciasteczek oreo

    Mus rabarbarowo-malinowy:

  • 100g malin
  • 500g rabarbaru
  • 2 łyżeczki agaru

    Krem maślany:

  • 200g miękkiego masła
  • 100ml mleka skondensowanego niesłodzonego

    Polewa:

  • 100g białej czekolady
  • 50g śmietanki 30%
  • barwnik niebieski kilka kropel

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia, po tym czasie przygotowujemy kremy. W obu przypadkach ubijamy śmietankę na sztywno, miksujemy z mascarpone i cukrem pudrem. W pierwszym przypadku dodajemy sok i otartą skórkę z limonki + posiekane liście mięty. Do drugiego starte na pył ciasteczka oreo. Biszkopt kroimy na 4 części. W rondelku doprowadzamy do wrzenia rabarbar z malinami. Wsypujemy agar, dokładnie mieszamy i blendujemy na jednolity mus. Wylewamy na dno nasączonego biszkoptu. Przykrywamy kolejnym blatem. Wykładamy krem z ciasteczek i następnie kolejny blat i krem limonkowy. Wstawiamy do lodówki aby stężał. Teraz zabierzemy się za krem maślany, masło ubijamy mikserem na puszysty i gładki krem, dolewamy stopniowo mleko skondensowane. Obkładamy tort i pozostawiamy do stwardnięcia do lodówki na minimum 1 godzinę. Polewę rozpoczynamy od podgrzania śmietanki, wsypujemy posiekaną białą czekoladę aby się rozpuściła i barwnik spożywczy. Wylewamy na wierzch i tworzymy małe strużki. Dekorujemy owocami, ciasteczkami etc. Smacznego!

Tort urodzinowy Tort urodzinowy Tort urodzinowy Tort urodzinowy Tort urodzinowy Tort urodzinowy
Biedronka123
193 dni temu
Na jaką tortownice są powyższe proporcje???
Odpowiedź
Drake
193 dni temu
18cm

Sernik ciasteczkowy na kruchym spodzie, z musem rabarbarowo-truskawkowym

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA