Programista po godzinach

27 Lis 2018

Tort orzechowo-czekoladowy z musem malinowym

0
Czas świąt coraz bliżej :) Jednak za nim pojawi się podróż świąteczna, zapraszam na pyszny tort czekoladowo-orzechowy :)
6 godzin 6+ Łatwy 0 0

    Biszkopt:

  • 5 jajek
  • ⅔ szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • ¼ kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • brandy do nasączenia

    Krem orzechowo-czekoladowy:

  • 250g mascarpone
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 50 śmietanki 30%
  • 50g cukru pudru
  • 300g orzechów włoskich

    Mus z malin
  • 300g malin
  • 2 łyżeczki agaru

    Tynki milkyway:

  • 200g masła
  • 85g cukru
  • 71 ml mleka
  • 114g mleka w proszku

    Polewa:

  • 200g białej czekolady
  • 50g śmietanki 30%
  • kilka kropel czerwonego barwnika

Biszkopt przygotowujemy standardowo, białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Mieszamy z przesianą mąką, przyprawą korzenną, kakao i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy przez 40 minut w 170 stopniach. Po ostudzeniu dzielimy na 4 blaty i każdy nasączamy brandy. Przygotowanie kremu rozpoczynamy od rozpuszczenia czekolady w śmietance. Orzechy mielimy na pył i gdy czekolada ostygnie miksujemy wszystko razem. Przekładamy biszkopt dwukrotnie kremem. W rondelku rozgotowujemy maliny, dodajemy agar i blendujemy na gładki mus. Wylewamy na wierzch. Przykrywamy ostatnim blatem i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie, rozpuszczamy cukrem w mleku i studzimy. Ucieramy masło, wlewając powoli syrop mleczny, na koniec wsypujemy mleko w proszku i dokładnie miksujemy. Tynkujemy tort i wstawiamy do stwardnienia. W rondelku podgrzewamy śmietankę z czekoladą, dodajemy barwnik i odstawiamy do momentu aż polewa uzyska 35 stopni. Polewamy z wierzchu, tworząc malutkie kropelki. Smacznego!

Tort orzechowo-czekoladowy z musem malinowym Tort orzechowo-czekoladowy z musem malinowym Tort orzechowo-czekoladowy z musem malinowym Tort orzechowo-czekoladowy z musem malinowym Tort orzechowo-czekoladowy z musem malinowym Tort orzechowo-czekoladowy z musem malinowym
Brak komentarzy.

Korzenna szarlotka

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA