programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Tort koliber

1 godzina 30 minut 33,22 zł 8+ Łatwy
Dzisiaj kończę 29 lat zleciało jak nie wiem, ale wiecie co? Czuję się nadal młody i piękny haha :) Przez ostatnie 1,5 roku realizuje cele by spełnić swoje marzenia, więc mogę powiedzieć, że dopiero 1,5 roku temu zacząłem żyć ;) Poczęstujcie się koliberkiem ;) Ten pyszny i zaskakujący w smaku tort jest bardzo prosty i mega smaczny, zróbcie swojej połówce na urodziny będzie zachwycona :)
12 1

    Ciasto(tortownica 26cm):

  • Mąka pszenna 500g
  • cukier 350g
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cynamon 2 łyżeczki
  • 200g świeżego ananasa lub z puszki
  • 2 dojrzałe banany
  • ½ dojrzałego mango
  • 250ml oliwy z oliwek
  • 4 jajka
  • łyżka rumu lub aromat rumowy
  • 150g pistacji

    Krem limonkowy:

  • 400g serka śmietankowego
  • garść listków mięty
  • otarta skórka i sok z limonki
  • 200g cukru pudru opcjonalnie
  • 150g masła

Przygotowanie:

Składniki suche wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Owoce blendujemy na gładki mus i miksujemy z jajkami, oliwa i alkoholem. Łączymy ze sobą oba typu składników i dokładnie miksujemy. Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia i dzielimy ciasto na 2 części. Wlewamy do obu tortownic ciasto i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy oba blaty, a w międzyczasie przygotowujemy krem. Miksujemy cukier z serkiem i masłem. Dodajemy skórkę z limonki, sok i posiekaną drobno miętę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy blaty kremem i na wierzchu posypujemy pyłem z pistacji. Ten ostatni dodatek dodaje super chrupiąca teksturę ;) Gotowe, prawda, że proste?:)

Brak komentarzy.
Pankejki bananowe