Programista po godzinach

12 Maj 2019

Torcik na 31 urodziny

2
Kochani właśnie skończyłem 31 lat i postanowiłem zrobić taki fajny limonkowy tort, z przewagą czekolady i owoców :) Pytania? :D
4 godziny 6+ Łatwy 3 0

    Biszkopt kakaowy(17cm):

  • 5 jajek
  • ¼ szklanki kakao
  • ¾ mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 espresso z kolumbijskiej kawy z nutą orzechów brazylijskich do nasączenia

    Krem limonkowy:

  • 4-5 soku z limonek i otartej skórki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 80g masła
  • 500g mascarpone

    Mus owocowy:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 100g malin
  • 100g jeżyn
  • 100g czarnej porzeczki
  • 3 łyżeczki agaru

    Bezy:

  • 3 białka
  • 150g cukru
  • barwniki złoty w żelu i czerwony

    Tynk:

  • 200g gorzkiej czekolady
  • 75g śmietanki 30%
  • 40g masła
  • kilka kropel czarnego barwnika

    Solony karmel:

  • 75g cukru
  • 35g zimnego masła
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
  • łyżeczka soli

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę, kakao i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy kawą. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczką, dokładamy sok i skórkę z limonki i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając. Ja to robiłem na indukcji moc 6 na początku, gdy zaczął gęstnieć zmniejszylem do 4 i mieszamy do uzyskania konsystencji sztywnego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. dodajemy mascarpone i miksujemy. Przekładamy krem do tortownicy. Rabarbar myjemy i obieramy z wąsów, dodajemy resztę owoców, zagotowujemy, dodajemy agar. Wylewamy na biszkopt. Schładzamy. Wszystkie składniki tynku łączymy podgrzewając w rondelku. Wyciągamy przełożony tort z rantu i obkładamy kremem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Przygotowujemy bezy i solony karmel. Białka ubijamy na sztywno, dokładamy powoli cukier. Na ściankach rękawa dajemy po kilka kropel barwnika. Wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1,5 godziny. Zabieramy się za karmel, do rondelka wsypujemy cukier i obserwujemy mieszając aby się nie przypalił. Następnie dodajemy masło, karmel będzie bardzo parował i zbije się, mieszamy aż uzyskamy gładką konsystencję. Dolewamy śmietankę i powtarzamy krok, na koniec wsypujemy sól i przyprawy korzenne. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy do zgęstnienia. Karmel wylewamy na wierzch. Dekorujemy bezami, owocami, ciastkami etc. Smacznego!

Torcik na 31 urodziny Torcik na 31 urodziny Torcik na 31 urodziny Torcik na 31 urodziny Torcik na 31 urodziny
Di bloguje
72 dni temu
Super tort, bardzo ładnie wygląda.
Odpowiedź
Drake
72 dni temu
Dzięki

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kremem z ricotty

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA