Tawa tawas

Tawa tawas

Tawa tawas

Tawa tawas nazwa, która pewnie większości osób z niczym się nie kojarzy, lecz w obliczu tłustego czwartku ta słodka propozycja staje się bardziej jasna 😉 Te małe , kruche ciasteczka smażone na oleju to doskonała alternatywa dla tradycyjnych pączków, tym bardziej jeżeli chcemy jednak trochę mnie wchłonąć tłuszczu 🙂
Porcje 4 osoby

Składniki
  

Składniki

  • olej kokosowy do smażenia
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki maślanki
  • szczypta soli
  • 130 gram mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie
 

  • Przepis jest tak banalny, że głowa mała 🙂 Lecz żeby nie było za łatwo trochę go zmodyfikowałem 🙂 Mąkę wraz proszkiem do pieczenia przesiewamy, dodajemy jajko, wodę i maślankę, szczyptę soli, masło i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na chwilę i po tym czasie rozwałkowujemy na 0,5 cm placek. Wycinamy romby i smażymy na złoty kolor na oleju kokosowym 🙂 Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.