programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Sernik z ekspresowym musem z malin na orzechowym spodzie

1 godzina 40 minut 49,60 zł 6+ Łatwy
Wiecie że zawsze jest pora na sernik?;) Jeżeli jednak chcemy zrobić szybki, równiutki i mega smaczny to tylko ten ;)
1 0

    Masa serowa:

  • 2 jajka
  • 250g mascarpone
  • 250g ricotty
  • 150g cukru
  • 36g mąki ziemniaczanej
  • skórka z 1 pomarańczy
  • łyżka soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru z wanilia

    Spod:

  • 150g herbatników
  • 150g orzechów laskowych
  • 50g masła

    Mus malinowy

  • 250g malin
  • 2 łyżeczki agaru

Przygotowanie:

Masło roztapiamy, orzechy mielimy na pył wraz z herbatnikami. Mieszamy i wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Do miski przekładamy oba sery, wsypujemy cukier, cukier z wanilią, sok i skórkę z pomarańczy, i dokładnie mieszamy, następnie na niskich obrotach miksujemy po kolei z jajkami. Miksujemy tylko do połączenia, dzięki temu nie napowietrzamy masy i podczas pieczenia tradycyjna metoda nam nie po peka. Boki tortownicy również zabezpieczamy papierem do pieczenia. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach, a następnie po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy sernik już się uciekł. Zostawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie w rondelku zagotowujemy maliny i gdy się rozpadną, wsypujemy 2 łyżeczki Agaru i gotujemy jeszcze z 2 minuty. Wylewamy od razu na sernik. Zostawiamy na 20 minut do stężenia. Voila ;)

15 sekund10

10 sekund5 stopni

30 sekund3

5 minut90 stopni

Domi
Czy można użyć innych orzechów i żelatyny zamiast agaru? Jeśli tak to w jakiej proporcji żelatyna? Pozdrawiam
25 dni temu
Odpowiedź
Drake
Można oczywiście pył to pył Jeżeli żelatynę to musimy ja rozpuścić 1 łyżeczkę w zimnej wodzie i dodać do ciepłych malin i dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki D stezebai.
25 dni temu
Krem pomidorowo-paprykowy