programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

1 godzina 30 minut 72,44 zł 6+ Łatwy
Pyszny, wilgotny sernik długo chodził za mną, ale postanowiłem zrobić dla Was go w wersji słono-słodkiej. Pistacje nadają niebiański smak, a sok z cytryny aromat, który w takim połączeniu na długo zapamiętacie ;) Całość wieńczy chrupiące szkło z karmelu <3
0 0

    Sernik:

  • skórka otarta z 2 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1kg tłustego, zmielonego twarogu
  • 200g mielonych pistacji
  • aromat pomarańczowy
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 300g cukru
  • 36g mąki ziemniaczanej

    Spód:

  • 50g masła
  • 150g orzechów laskowych
  • 150g obranych migdałów

    Szkło z karmelu:

  • 300g cukru

Przygotowanie:

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy orzechy i migdały do rozdrabniacza, i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, aromat, sok, skórkę z cytryny i zmielone pistacje. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując. Wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec przygotowujemy szkło. Cukier wysypujemy na patelni i rozpuszczamy aż do uzyskania suchego karmelu. Gorący wylewamy na papier do pieczenia i chłodzimy. Tłuczkiem do mięsa łamiemy na połamane szkło. Dekorujemy z wierzchu. Smacznego!

30 sekund10

30 sekund5

30 sekund100 stopni

zuzanna
mój typ sernika, i w dodatku z pistacjami! brzmi wspaniale, biorę, na pewno zrobię!
29 dni temu
Odpowiedź
Drake
Koniecznie musisz spróbować
29 dni temu
Czekoladowy potwór