Programista po godzinach

22 Wrz 2017

Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu

2
Pyszny, wilgotny sernik długo chodził za mną, ale postanowiłem zrobić dla Was go w wersji słono-słodkiej. Pistacje nadają niebiański smak, a sok z cytryny aromat, który w takim połączeniu na długo zapamiętacie ;) Całość wieńczy chrupiące szkło z karmelu <3
1 godzina 30 minut 72,44 zł 6+ Łatwy 0 0

    Sernik:

  • skórka otarta z 2 cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 1kg tłustego, zmielonego twarogu
  • 200g mielonych pistacji
  • aromat pomarańczowy
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 300g cukru
  • 36g mąki ziemniaczanej

    Spód:

  • 50g masła
  • 150g orzechów laskowych
  • 150g obranych migdałów

    Szkło z karmelu:

  • 300g cukru

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy orzechy i migdały do rozdrabniacza, i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone orzechy i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa. Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną, aromat, sok, skórkę z cytryny i zmielone pistacje. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując. Wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Na koniec przygotowujemy szkło. Cukier wysypujemy na patelni i rozpuszczamy aż do uzyskania suchego karmelu. Gorący wylewamy na papier do pieczenia i chłodzimy. Tłuczkiem do mięsa łamiemy na połamane szkło. Dekorujemy z wierzchu. Smacznego!

30 sekund10

30 sekund5

30 sekund100 stopni

Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu Sernik pistacjowy na orzechowym spodzie i ze szkłem z karmelu
zuzanna
85 dni temu
mój typ sernika, i w dodatku z pistacjami! brzmi wspaniale, biorę, na pewno zrobię!
Odpowiedź
Drake
85 dni temu
Koniecznie musisz spróbować

Czekoladowy potwór

o mnie
kontakt
współprace

FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA