Programista po godzinach

26 Lis 2017

Sernik jagodowy z polewą, z białej czekolady

0
Za nim jednak ruszę z Wami w kulinarno-świąteczną podróż, są 2 ciasta, które musicie poznać :) Pierwsze z nich to sernik jagodowy, więc jeżeli macie zamrożone jagody, jeżeli nie, ale macie blisko supermarket to koniecznie zróbcie ten przepyszny serniczek ;) Wychodzi gładziutki, nie jest przesłodzony i do tego wygląda genialnie <3
3 godziny 6+ Łatwy 1 0

    Herbatnik:

  • 150 g mąki pszennej
  • 75 ml śmietany kremówki 30%
  • 50 g masła
  • 25 g cukru pudru
  • szczypta soli

    Sernik:

  • 250g ricotty
  • 250g mascarpone
  • 2 jajka
  • 125g cukru
  • 165 jagód
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z 1 limonki
  • sok z limonki

    Polewa z białej czekolady:

  • 200g cukru
  • 60ml wody
  • 2 łyżki agaru
  • 70g białej czekolady
  • 110ml śmietanki kremówki

Na początek zabieramy się za spód naszego sernika. Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy. Następnie wyciągamy ciasto i zaczynamy wyrabiać. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy okrąg spodu od tortownicy i pieczemy 15 minut, do zarumienienia brzegów. Studzimy.

Składniki sernika, wkładamy miski i miksujemy tylko do ich połączenia. Wylewamy na schłodzony spód i pieczemy 65 minut w temperaturze 150 stopni. Po tym czasie studzimy i zabieramy się za polewę.

W rondelku rozpuszczamy cukier w wodzie, wlewamy śmietanę, agar, mieszamy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną białą czekoladę, dokładnie mieszamy. Polewamy z wierzchu ciasto, odstawiamy do stężenia. Smacznego!

Sernik jagodowy z polewą, z białej czekolady Sernik jagodowy z polewą, z białej czekolady Sernik jagodowy z polewą, z białej czekolady Sernik jagodowy z polewą, z białej czekolady Sernik jagodowy z polewą, z białej czekolady
Brak komentarzy.

Chleb pszenno-razowy ze słodem jęczmiennym

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA