Programista po godzinach

06 Luty 2018

Puszyste pączki

0
Pojutrze dzień pączka, więc postanowiłem również ulec tradycji i zdradzić przepis na pyszne, pulchne pączki :) Kto jutro robi? :)
1 godzina 30 minut 3-4 Łatwy 4 0

    Składniki:

  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 125ml mleka
  • 30g świeżych drożdży
  • 35g roztopionego masła
  • 50g cukru
  • 2 jajka
  • ½ kieliszka wódki
  • Domowa konfitura z owoców leśnych(maliny, jeżyny, czarna porzeczka)
  • olej do smażenia

Pierwsze co musimy zrobić to rozczyn. Do szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy do podwojenia. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione mleko, ubite na biało jajka z cukrem, rozczyn, wódkę i dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie odchodziło od ręki. Jeżeli będzie zbyt się kleiło podsypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na kawałki, mi wyszło 6 dużych pączków. Formujemy kulki i odstawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką. Rozgrzewamy olej do 175 stopni i smażymy po 20 sekund z każdej strony. Pączki powinny pływać, dzięki czemu uzyskamy piękny pasek po środku. Nadziewamy je konfiturą i posypujemy cukrem pudrem, lub jak ktoś woli lukrem. Smacznego!

Puszyste pączki Puszyste pączki Puszyste pączki Puszyste pączki
Brak komentarzy.

Szarlotka na kruchym, żytnim spodzie

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA