Programista po godzinach

25 Cze 2018

Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami

0
Porzeczkowiec to przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe z musem lub dżemem porzeczkowym :) Spróbujecie? Ja dodaje jeszcze kolorowe bezy i krem borówkowy, dla osłodzenia porzeczki :)
3 godziny 6+ Łatwy 7 0

    Ciasto czekoladowe:

  • 100g gorzkiej czekolady 90%
  • 78g mąki pszennej
  • 90g cukru
  • 70g masła
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 17g cukru pudru

    Krem borówkowy:

  • 400g borówek
  • śmietana 30% 200g
  • mascarpone 200g
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

    Mus porzeczkowy:

  • 500g czarnej porzeczki
  • 2 łyżeczki agaru

    Beziki:

  • 150g cukru
  • 3 białka
  • kilka kropel niebieskiego barwnika food colour

Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy innej miski i ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na pół, nasączamy alkoholem. Ścinamy równo górę. Śmietankę ubijamy na sztywno, mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Dodajemy zblendowane borówki, żelatynę i szybko mieszamy na jedna masę. Przekładamy ciasto i zabieramy się za mus. Porzeczki wrzucamy do garnka i doprowadzamy doprowadzamy wrzenia. Dodajemy agar i gotujemy aż do rozpuszczenia. Wylewamy na wierzch. Odstawiamy do lodówki. Zabieramy się za bezy. Białka ubijamy z szczyptą soli na małych obrotach.

Jak zaczną się pienić, zwiększamy i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się błyszcząca i gładka. Pod palcami nie będzie czuć kryształków. Po bokach rękawach rozprowadzamy po kropelkach barwnika. Przekładamy bezę i wyciskamy na papier do pieczenia. Suszymy w 100 stopniach przez 1 godzinę 15 minut i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do rana.

Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami Porzeczkowiec z kremem borówkowym i bezikami
Brak komentarzy.

Bułeczki jeżynowo-porzeczkowe

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA