Programista po godzinach

06 Sty 2019

Piernikowo-czekoladowe ciasto z żytnimi ptysiami

2
Jak tam postanowienia noworoczne? Dalej trzymacie? Ja jak na razie trzymam się diety i kilka cm w pasie zgubiłem ;) Niestety jestem uzależniony od słodkości, więc dzisiaj kolejna propozycja ;)
2 godziny 3-4 Łatwy 1 0

    Ciasto czekoladowe:

  • 100g gorzkiej czekolady 90%
  • 84g mąki pszennej pelnoziarnistej
  • 100g miodu
  • 77g masła
  • 1,5 łyżki przyprawy z piernika
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:

  • 100g gorzkiej czekolady 90%
  • 250g mascarpone
  • ½ szklanki miodu

    Ciasto parzone:

  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g masła
  • 1 szklanka wody
  • 3 jajka
  • ricotta 250g
  • 2 łyżki miodu

Rant ustawiamy na średnicę 14cm. Masło ubijamy z miodem na gładki krem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Studzimy i wyrównujemy górę.

Przygotowujemy ciasto parzone, w rondelku zagotowujemy wodę z masłem i szczyptą soli, gdy zacznie wrzeć wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Ciasto powinno swobodnie odchodzić od powierzchni garnka odstawiamy do wystygnięcia. Wbijamy po kolei jajka i mikserem miksujemy na jednolite ciasto. Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego i wyciskamy ptysie. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni z termoobiegiem i pieczemy około 30 minut. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Studzimy i wypełniamy ricottą i miodem.

Wykładamy na spód ptysie. Przygotowujemy krem, w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i miksujemy z mascarpone, i miodem. Nakładamy na spód i przykrywamy ptysie. Dekorujemy pozostałymi i posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!

Piernikowo-czekoladowe ciasto z żytnimi ptysiami Piernikowo-czekoladowe ciasto z żytnimi ptysiami Piernikowo-czekoladowe ciasto z żytnimi ptysiami Piernikowo-czekoladowe ciasto z żytnimi ptysiami
Luśka
10 dni temu
jak smakują ptysię z mąki pełnoziarnistej....hmmmm...wypróbuję
Odpowiedź
Drake
10 dni temu
Smakuja bardzo fajnie

Sernik limonkowy przekładany piernikowym ciastem czekoladowym i galaretką

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA