Programista po godzinach

25 Gru 2018

Piernik napełniony konfiturą

0
Ten piernik to ten z przepisów, do których uwielbiam wracać latami, dzisiaj jednak odświeżam jego recepturę i wykonanie :) Lubicie pierniki?
5 godzin 6+ Łatwy 4 0

    Piernik(18cm):

  • 390g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki przyprawy korzennej
  • 4 łyżki powideł malinowych
  • ¼ szklanki stewii
  • 115g śmietany 18%
  • 83ml mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 150g masła

    Mus o smaku kompotu z suszu:

  • szklanka kompotu z suszu
  • 400g śliwek węgierek
  • 3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki miodu lipowego

    Mus wiśniowy:

  • 400g wiśni
  • 3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • ¼ szklanki wiśniówki

    Mus jabłkowy:

  • 2 ligole i 2 szare renety
  • 3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżki miodu lipowego

    Polewa czekoladowa:

  • 200g gorzkiej czekolady 94%
  • 70ml śmietanki 30%
  • 50g masła

Miód, masło, kakao,przyprawy korzenne, stewię oraz powidłami łączymy ze sobą. Makę przesiewamy, dodajemy resztę suchych składników i dokładnie mieszamy. Mleko mieszamy ze śmietaną i jajkami, dodajemy do suchy składników. Na koniec dodajemy masę piernikową i wyrabiamy ciasto mikserem. Rant ustawiamy na 18cm, przekładamy ciasto i pieczemy 1,5 godziny, na koniec sprawdzamy suchym patyczkiem. Odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie przecinamy na 4 blaty nożem strunowym. Musy robimy podobnie, na początku gotujemy owoce z miodem, aż do rozpadnięcia, dodajemy agar i gotujemy przez chwilę. Na koniec wszystko blendujemy i wylewamy na blat. Przykrywamy z wierzchu i odstawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie wyciągamy piernik z rantu i zabieramy się za polewę. Śmietankę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło. Gotujemy aż do momentu połączenia mas, wylewamy na piernik. Dekorujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy i orzechami włoskimi. Smacznego!

Piernik napełniony konfiturą Piernik napełniony konfiturą Piernik napełniony konfiturą Piernik napełniony konfiturą Piernik napełniony konfiturą
Brak komentarzy.

Tort z korzennym solonym karmelem i popcornem

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA