Programista po godzinach

03 Luty 2019

Orkiszowe pączki z siemię lnianym, kwaśną śmietaną, miodem i migdałami

0
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, dlatego przygotowałem alternatywną wersję pączków :) Smakują jak prawdziwe pączki i mają mniej kalorii.
2 godziny 3-4 Łatwy 1 0

    Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml ciepłego mleka
  • 270g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki stewii
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • olej z pestek dynii do smażenia
  • 1 jajko
  • płatki migdałów do posypania
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 łyżki masła
  • kwaśna śmietana
  • miód do polania
  • 3-4 łyżki siemienia lnianego

Do ciepłego mleka wrzucamy pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aż do podwojenia płynu. Do miski przesiewamy mąkę, sól, siemię lniane i mieszamy. W międzyczasie ubijamy żółtka, jajko i stewię na puszystą pianę. Rozczyn wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy, następnie dodajemy ubite jajka i zagniatamy ciasto, które powinno odchodzić od ręki. Do wyrobionego ciasta dodajemy na koniec spirytus i roztopione, schłodzone masło. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Blat podsypujemy mąką, ciasto wygniatamy, pozbywając się w ten sposób pęcherzyków powietrza i rozwałkowujemy na dosyć duży placek. Ostro zakończoną szklanką wycinamy kółka. Formujemy kształt owalny i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie rozgrzewamy olej i wkładamy po kolei uformowane pączki. Smażymy każdą stronę na złoty kolor. Po wystygnięciu szprycujemy kwaśną śmietaną. Następnie polewamy miodem i posypujemy migdałami. Smacznego!

Orkiszowe pączki z siemię lnianym, kwaśną śmietaną, miodem i migdałami Orkiszowe pączki z siemię lnianym, kwaśną śmietaną, miodem i migdałami Orkiszowe pączki z siemię lnianym, kwaśną śmietaną, miodem i migdałami
Brak komentarzy.

Kotlety z dorsza i kaszy jaglanej

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA