programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Limonkowa niespodzianka

2 godziny 50,51 zł 3-4 Średni
To ciasto jest całkowicie inne niż wszystkie, które jedliście do tej pory ;) Pod lekkim limonkowo-śmietanowym kremem kryje się miła kwaśno-słodka niespodzianka ;) Polane czekoladowym ganache i udekorowane owocami dopełniają całości. Chcecie poznać sekret tego przepysznego ciasta? :)
0 0

    Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 95g mąki pszennej

    Frużelina truskawkowo-wiśniowa:

  • 100g truskawek
  • 100g wiśni
  • 1-2 łyżeczki agaru
  • 1 łyżeczka mazeiny

    Krem limonkowo-śmietankowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 limonki
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki

    Ganache z białej czekolady:

  • 50g białej czekolady
  • 50g śmietanki 30%

    Ganache z czarnej czekolady:

  • 50g czarnej czekolady
  • 50g śmietanki 30%

    Dekoracja:

  • 10-12 borówek
  • 6 malin
  • ćwiartka połówki limonki
  • starta skórka z 1 limonki

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy frużelinę. Do garnka wkładamy owoce, zasypujemy cukrem, gdy puszczą sok, dodajemy agar i mazeinę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy biały ganache, czekoladę rozpuszczamy w rondelku ze śmietanką i schładzamy. Po tym czasie ubijamy na sztywno.

Biszkopt kroimy na 3 części, na pierwszym blacie umieszczamy frużelinę, na kolejnym krem z białej czekolady i przykrywamy kolejnym blatem. Teraz bierzemy się za krem limonkowy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno. Obtaczamy cały biszkopt i wstawiamy do schłodzenia.

Przygotowujemy ganache z gorzkiej czekolady i polewamy z góry. Dekorujemy. Smacznego!

1 minutę5

6 minut100 stopni

50 sekund70 stopni

50 sekund70 stopni

Biedronka1
Tort był przepyszny
2 godziny temu
Odpowiedź
Drake
Super polecam się na przyszłość
godzinę temu
Biedronka
Dziękuję...trzymaj kciuki żeby tort mi się udał
25 dni temu
Odpowiedź
Drake
Trzymam
18 dni temu
Biedronka
A jak zrobić ten ciemny ganach??? Rozpuścić czekoladę w śmietanie i od razu wylać na tort czy trzeba poczekać az się trochę schlodzi i dopiero potem na tort???nigdy tego nie robiłam a chce zrobić tort na sobotę
25 dni temu
Odpowiedź
Drake
OD razu wylać na tort i potem schłodzić
25 dni temu
Biedronka
Piękny tort....jakiej wielkości tortownica była wykorzystana???bo moja ma średnicę 24 cm i chyba biszkopta z 3 jajek nie przekroje na 3 części....jak wtedy zwiększyć proporcje na cały tort???
32 dni temu
Odpowiedź
Drake
ja robiłem w 12 cm, 3 krotnie trzeba zwiększyć liczbę składników na średnicę 24 cm
32 dni temu
Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym