Programista po godzinach

18 Wrz 2017

Limonkowa niespodzianka

8
To ciasto jest całkowicie inne niż wszystkie, które jedliście do tej pory ;) Pod lekkim limonkowo-śmietanowym kremem kryje się miła kwaśno-słodka niespodzianka ;) Polane czekoladowym ganache i udekorowane owocami dopełniają całości. Chcecie poznać sekret tego przepysznego ciasta? :)
2 godziny 50,51 zł 3-4 Średni 0 0

    Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 100g cukru
  • 95g mąki pszennej

    Frużelina truskawkowo-wiśniowa:

  • 100g truskawek
  • 100g wiśni
  • 1-2 łyżeczki agaru
  • 1 łyżeczka mazeiny

    Krem limonkowo-śmietankowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka otarta z 1 limonki
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 dużej limonki

    Ganache z białej czekolady:

  • 50g białej czekolady
  • 50g śmietanki 30%

    Ganache z czarnej czekolady:

  • 50g czarnej czekolady
  • 50g śmietanki 30%

    Dekoracja:

  • 10-12 borówek
  • 6 malin
  • ćwiartka połówki limonki
  • starta skórka z 1 limonki

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksując, wsypujemy cukier i dodajemy masę do przesianej mąki. Mieszamy ręcznie aż do połączenia składników. Przelewamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170℃ i pieczemy z termoobiegiem około 30-35 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy czy ciasto jest suche w środku. Pozostawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy frużelinę. Do garnka wkładamy owoce, zasypujemy cukrem, gdy puszczą sok, dodajemy agar i mazeinę. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowujemy biały ganache, czekoladę rozpuszczamy w rondelku ze śmietanką i schładzamy. Po tym czasie ubijamy na sztywno.

Biszkopt kroimy na 3 części, na pierwszym blacie umieszczamy frużelinę, na kolejnym krem z białej czekolady i przykrywamy kolejnym blatem. Teraz bierzemy się za krem limonkowy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy na sztywno. Obtaczamy cały biszkopt i wstawiamy do schłodzenia.

Przygotowujemy ganache z gorzkiej czekolady i polewamy z góry. Dekorujemy. Smacznego!

1 minutę5

6 minut100 stopni

50 sekund70 stopni

50 sekund70 stopni

Limonkowa niespodzianka Limonkowa niespodzianka Limonkowa niespodzianka Limonkowa niespodzianka Limonkowa niespodzianka
Biedronka1
56 dni temu
Tort był przepyszny
Odpowiedź
Drake
56 dni temu
Super polecam się na przyszłość
Biedronka
81 dni temu
Dziękuję...trzymaj kciuki żeby tort mi się udał
Odpowiedź
Drake
74 dni temu
Trzymam
Biedronka
81 dni temu
A jak zrobić ten ciemny ganach??? Rozpuścić czekoladę w śmietanie i od razu wylać na tort czy trzeba poczekać az się trochę schlodzi i dopiero potem na tort???nigdy tego nie robiłam a chce zrobić tort na sobotę
Odpowiedź
Drake
81 dni temu
OD razu wylać na tort i potem schłodzić
Biedronka
88 dni temu
Piękny tort....jakiej wielkości tortownica była wykorzystana???bo moja ma średnicę 24 cm i chyba biszkopta z 3 jajek nie przekroje na 3 części....jak wtedy zwiększyć proporcje na cały tort???
Odpowiedź
Drake
88 dni temu
ja robiłem w 12 cm, 3 krotnie trzeba zwiększyć liczbę składników na średnicę 24 cm

Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym

o mnie
kontakt
współprace

FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA