programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym

20 minut 17,89 zł 2 Łatwy
Za oknem zrobiło się bardzo nieciekawie, zimno, ponuro i deszczowo, dlatego dzisiaj zrobiłem fondant czekoladowy. W końcu nic nie rozgrzewa bardziej niż gorąca czekolada, tym razem zamknięta w czekoladowej obudowie ;) Kto ma ochotę?
0 0

    Fondant:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 35g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki lawendy

    Frużelina owocowa

  • 100g truskawek
  • 100g jeżyn
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki maizeny

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos, owoce umieszczamy w rondelku zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i blendujemy na gładką masę, dodajemy maizenę i gotujemy przez 5 minut. Przed podaniem podgrzewamy.

Kwiaty lawendy zaparzamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu łączymy cukier, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wlewamy czekoladową masę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ekstrakt z lawendy. Kokilki smarujemy masłem i wypełniamy do ¾ pojemności. Pieczemy w 190 stopniach przez 8-9 minut aż do wyrośnięcia, w zależności od piekarnika. Wykładamy na talerz i polewamy z wierzchu sosem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

15 sekund5

1 minuta90 stopni

15 sekund5

Brak komentarzy.
Tort sernikowy