Programista po godzinach

17 Wrz 2017

Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym

0
Za oknem zrobiło się bardzo nieciekawie, zimno, ponuro i deszczowo, dlatego dzisiaj zrobiłem fondant czekoladowy. W końcu nic nie rozgrzewa bardziej niż gorąca czekolada, tym razem zamknięta w czekoladowej obudowie ;) Kto ma ochotę?
20 minut 17,89 zł 2 Łatwy 0 0

    Fondant:

  • 50g gorzkiej czekolady
  • 35g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki lawendy

    Frużelina owocowa

  • 100g truskawek
  • 100g jeżyn
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki maizeny

Przygotowujemy sos, owoce umieszczamy w rondelku zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i blendujemy na gładką masę, dodajemy maizenę i gotujemy przez 5 minut. Przed podaniem podgrzewamy.

Kwiaty lawendy zaparzamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W osobnym naczyniu łączymy cukier, jajko, mąkę i szczyptę soli. Wlewamy czekoladową masę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ekstrakt z lawendy. Kokilki smarujemy masłem i wypełniamy do ¾ pojemności. Pieczemy w 190 stopniach przez 8-9 minut aż do wyrośnięcia, w zależności od piekarnika. Wykładamy na talerz i polewamy z wierzchu sosem i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

15 sekund5

1 minuta90 stopni

15 sekund5

Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym Lawendowy fondant z sosem truskawkowo-jeżynowym
Brak komentarzy.

Tort sernikowy

o mnie
kontakt
współprace

FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA