programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Królewski sernik programisty - Casting Bake Off

3 godziny 41,56 zł 6+ Średni
Czekaliście na ten przepis chwilę na szczęście o to królewski sernik programisty ;) Przeplatanka pysznych smaków i dekoracja, której nikt się nie spodziewał ;) Trzymajcie kciuki 2 tygodnie i się okaże co oprócz smaku się liczy ;)
2 0

    Spód + masa kokosowa:

  • puszka mleczka kokosowego
  • opakowanie herbatników 220g
  • 2 łyżki masła
  • 125g wiórków kokosowych
  • 250g ricotty
  • 250g mascarpone
  • 500g mielonego twarogu
  • aromat cytrynowy
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 300g cukru
  • 36g mąki ziemniaczanej

    Masa czekolada:

  • 200g czekolady deserowej
  • garść mięty czekoladowej
  • 500g dobrze zmielonego,tłustego bez serwatki twarogu
  • pół szklanki cukru pudru

    Polewa:

  • 300g białej czekolady
  • 75g masła

    Dekoracja:

  • Powidła ze śliwek węgierek
  • starta skórka z 3 limonek

Przygotowanie:

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy herbatniki do rozdrabniacza i mielimy na pył. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy pokruszone ciasteczka i dokładnie mieszamy. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cienka warstwa.Wkładamy do lodówki na 15 minut po tym czasie do miski przekładamy wszystkie rodzaje sera, mleczko kokosowe, dodajemy cukier, cukier wanilinowy, mąkę ziemniaczaną i aromat. Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy po kolei jajka i żółtka, cały czas miksując. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i tak wymieszaną masę serową, wlewamy do formy. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Pieczemy przez 20 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 55 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. W międzyczasie mieszamy cukier, posiekaną miętę z twarogiem. Wkładamy do lekko przestudzonej czekoladzie 2-3 łyżki twarogu i szybkim ruchem mieszamy, tak by nie powstały żadne grudki. Powtarzamy tą operację az do uzyskania gładkiej masy. Następnie przekładamy na przestudzony spód i wstawiamy do lodówki na minimum 1,5 godziny, a najlepiej 3 ;)

Po tym czasie masa czekoladowa powinna zastygnąć i być stała, nie rozpadać się. Jeżeli nie wyjdzie to wina słabych składników.

Roztapiamy w kąpieli wodnej masło wraz z pokruszona biała czekoladą i lekko przestudzoną, i jeszcze płynną nakładamy na wierzch, dokładnie rozprowadzając. Nie polecam polewać od razu gorąca ze względu na warstwę czekoladową, ktoś po prostu się zacznie roztapiac. Wstawiamy do lodówki na 4-5 godzin

Po Tym czasie robimy dekoracje. Przydatny będzie tutaj cienki szpikulec do formowania kształtów z masy plastycznej. Nakładamy po 1 łyżeczce formując kształt listka. Szpikulcem dopracowujemy kształt. Na koniec ścieramy skórkę z limonki i chowamy na godzinę do lodówki. Smacznego! I trzymajcie mocno kciuki ;)

kuchnia-smakuPL
Ładnie ozdobione ciacho i ciekawa jestem jak smakuje Trochę zbyt skomplikowane dla mnie
106 dni temu
Odpowiedź
Local Foodie
Kamil, wierzę, że pójdziesz jak burza w programie. Trzymam kciuki!!
109 dni temu
Odpowiedź
Drake
Ps. chyba muszę opcję likowania komentarzy wprowadzić
109 dni temu
Drake
109 dni temu
Quiche ze szparagami i boczkiem