Programista po godzinach

22 Wrz 2019

Korzenne ciasto dyniowe z kremem śmietanowym, musem z jabłek, śliwek i orzechami włoskimi

0
Ostatni dzień lata okazał się bardzo przyjemny i ciepły, dlatego też przygotowałem kolejne ciasto jesienne, w końcu trzeba jakoś powitać kolejną porę roku, mogę Was zapewnić, że jest to jedno z najlepszych jakie jedliście w życiu :)
3 godziny 3-4 Łatwy 0 0

    Korzenne ciasto dyniowo-limonkowe:

  • 125 g upieczonej dyni hokkaido
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • sok z 2 limonek
  • łyżka cukru ze skórką cytrynową
  • 100ml oliwy z oliwek

    Mus z jabłek i śliwek

  • 3 jabłka(odmiana jona gold)
  • 10 śliwek węgierek
  • 2 łyżeczki agaru
  • 50ml wody

    Krem śmietankowy:

  • 400g mascarpone
  • 150g cukru pudru
  • 100ml śmietanki kremówki

    Dodatki:

  • 150g orzechów włoskich
  • sok malinowy do nasączenia

Mąkę przesiać wraz proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, wymieszać. W misce roztrzepać trzepaczką jajka z cukrem, dodać sok z limonek, oliwę, cukier ze skórką cytrynową, przyprawę do piernika. Dokładnie dodać zblendowana dynię i wymieszać. Przełożyć do suchych składników, połączyć dokładnie. Wylać do rantu ustawionego na 16cm. Piec w 170 stopniach godzinę, sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem. Ostudzić i przekroić na 3 blaty. W rondelku zagotować starte jabłka ze śliwkami. Każdy blat nasączamy sokiem malinowym, na to wykładamy mus, przykrywamy blatem. W misce ubijamy śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem. Wykładamy i przykrywamy kolejnym blatem. Wierzch również obkładamy kremem i zblendowanymi orzechami. Smacznego!

Korzenne ciasto dyniowe z kremem śmietanowym, musem z jabłek, śliwek i orzechami włoskimi Korzenne ciasto dyniowe z kremem śmietanowym, musem z jabłek, śliwek i orzechami włoskimi Korzenne ciasto dyniowe z kremem śmietanowym, musem z jabłek, śliwek i orzechami włoskimi
Brak komentarzy.

Ciasto dyniowe z limonką i śliwkami

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA