Programista po godzinach

29 Wrz 2019

Karpatka Dyniowa

0
Jesień jest pełna przepięknych kolorów i pysznych owoców, dzisiaj dla odmiany moja ulubiona karpatka z dzieciństwa - dyniowa :)
2 godziny 3-4 Łatwy 2 0

    Ciasto parzone:

  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 75g masła

    Krem dyniowy:

  • 1,5 szklanki mleka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100g puree z dyni hokkaido
  • 1 żółtko
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 150g masła

Wodę podgrzewamy z masłem aż do jego rozpuszczenia. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy aż do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka, gdy ostygnie wbijamy po kolei jajka. Ciasto dzielimy na pół i pieczemy na blaszce wypełnionej papierem do pieczenia w 180 stopniach przez 30 minut. Zabieramy się za krem, 1 szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, następnie roztrzepujemy żółtko w pozostałej ilości mleka, dodajemy cukier waniliowy, mąki i dokładnie mieszamy. Wlewamy do mleka i szybko mieszamy. Budyń powinien bardzo gęstnieć, na koniec dodajemy puree z dyni i przyprawę do piernika, mieszamy. Masło ubijamy i dodajemy ostygnięty budyń. Przekładamy blat i przykrywamy drugim. Smacznego!

Karpatka Dyniowa Karpatka Dyniowa Karpatka Dyniowa
Brak komentarzy.

Korzenne ciasto dyniowe z kremem śmietanowym, musem z jabłek, śliwek i orzechami włoskimi

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA