Programista po godzinach

29 Paź 2018

Jesienny Tort Halloweenowy

0
Ogólnie nie obchodzę halloween, ale miałem ogromną ochotę zrobić właśnie w takim stylu malutki torcik :) Zawarłem w nim wszystkie smaki jesieni :) Chcecie spróbować? :)
10 godzin 3-4 Średni 2 0

    Biszkopt(18cm):

  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • ⅓ szklanki kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej

    Mus jabłkowo-gruszkowy:

  • 2 szare renety
  • 2 bera hardy
  • 50g cukru
  • 3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżeczki cynamonu

    Krem mascarpone:

  • 250g mascarpone
  • 100g śmietanki 30%
  • 150g cukru pudru
  • kilka kropel zielonego barwnika

    Mus dyniowo-śliwkowy:

  • 12 śliwek węgierek
  • szklanka puree z dyni hokkaido
  • 50g cukru
  • 3 łyżeczki agaru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka imbiru
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

    Tynk:

  • 200g białej czekolady
  • 75g śmietanki 30%
  • 40g masła
  • kilka kropel czarnego barwnika

    Polewa:

  • 200g białej czekolady
  • 50g śmietanki 30%
  • kilka kropel fioletowego barwnika

    Brownie limonkowe:

  • 60g masła
  • 100g czekolady gorzkiej(70%)
  • 55g cukru
  • 82g mąki
  • 1 jajko
  • sok z jednej limonki, otarta skórka
  • kieliszek rumu

Najpierw przygotowujemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesiane kakao, przyprawę korzenną, mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut.

Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy korzenną nalewką(domową lub kupną). Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i gotujemy aż do rozpadnięcia. Następnie dodajemy cynamon, agar i chwilę gotujemy. Blendujemy, wylewamy na spód i przykrywamy kolejną warstwą. Następnie drylujemy śliwki i zasypujemy cukrem, dodajemy, przyprawy korzenne, agar i chwilę gotujemy. Mieszamy z dynią i blendujemy. Wylewamy na kolejny blat. Ubijamy śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem, barwimy na zielono i wykładamy na kolejny blat. Przykrywamy ostatnim blatem i odstawiamy na conajmniej 6 godzin do schłodzenia, po tym czasie przygotowujemy tynk. Wszystkie składniki (oprócz barwnika) wkładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu uzyskania jednolitej masy, wtedy dodajemy barwnik i odstawiamy do lodówki najlepiej patrzyć co 20 minut, czy masa już nadaje się do rozsmarowywania. Tort smarujemy z wierzchu dookoła tynkiem i odstawiamy do lodówki na godzinę. Powtarzamy czynności przy polewie, w rondelku podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę i barwnik. Rozlewamy równomiernie na górze.

Rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z limonki i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Kruszymy na wierzch i po bokach. Formujemy figurki z masy plastycznej i dekorujemy nimi tort. Smacznego!

Jesienny Tort Halloweenowy Jesienny Tort Halloweenowy Jesienny Tort Halloweenowy Jesienny Tort Halloweenowy Jesienny Tort Halloweenowy Jesienny Tort Halloweenowy
Brak komentarzy.

Jesienny tort duszkowy

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA