Programista po godzinach

04 Sier 2018

Jabłko-śliwkowiec z kruszoną i lizakami bezowymi

0
Te upały się nigdy nie skończą prawda? Z drugiej strony fajnie jest wieczorkiem pojechać rowerem :), a po rowerku fajnie wbić do domu i upiec jabłko-śliwkowca, moje ulubione ciasto podczas upałów. Ma 1 wadą tylko trzeba uruchomić piekarnik ^^
3 godziny 6+ Łatwy 0 0

    Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej typ 550
  • ½ szklanki kakao
  • ½ szklanki maślanki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g cukru
  • 3 jabłka
  • 10 śliwek

    Kruszonka:

  • 80g masła
  • 50g cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej

    Bezowe lizaki:

  • 3 białka
  • 150g cukru

Suche składniki mieszamy osobno, z mokrymi robimy to samo i mieszamy razem. Przekładamy do tortownicy, układamy owoce i zabieramy się za kruszonkę. Wsypujemy wszystkie składniki i ręką ugniatamy, jak pojawią się charakterystyczne grudki, posypujemy z wierzchu ciasto i pieczemy w 180 stopni góra-dół przez 40 minut aż do suchego patyczka. Zabieramy się za bezy. Białka ubijamy z szczyptą soli na małych obrotach. Jak zaczną się pienić, zwiększamy i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier i miksujemy do momentu, gdy piana zrobi się błyszcząca i gładka. Pod palcami nie będzie czuć kryształków. Po bokach rękawach rozprowadzamy po kropelkach barwnika. Przekładamy bezę, patyczki od szaszłyków układamy na papierze i wyciskamy kulistymi ruchami. Suszymy w 100 stopniach przez 1 godzinę 15 minut i zostawiamy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika do rana. Smacznego!

Jabłko-śliwkowiec z kruszoną i lizakami bezowymi Jabłko-śliwkowiec z kruszoną i lizakami bezowymi Jabłko-śliwkowiec z kruszoną i lizakami bezowymi Jabłko-śliwkowiec z kruszoną i lizakami bezowymi
Brak komentarzy.

Czekoladowe pożegnanie lipca

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA