programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Duet sernikowo-czekoladowy z lustrzaną polewą

3 godziny 30 minut 93,06 zł 6+ Średni
Tradycją się stało, że późnym wieczorem moje kochane ciasta lądują na Waszych monitorach :P Zaczynam torturę ;) Dzisiaj od pysznego duetu brownie cytrynowego, z pistacjami, sernikiem, musem truskawkowy i lustrzaną polewą, zamknięte kruchym cieście kakaowym, co Wy na to? :)
2 0

    Kruche ciasto:

  • 100g mąki
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50g kakao

    Masa serowa:

  • 250g ricotty
  • 250g mascarpone
  • 2 jajka
  • 125g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • skórka z 1 cytryny
  • odrobina aromatu cytrynowego
  • 40g skrobi ziemniaczanej

    Mus owocowy:

  • 200g truskawek
  • 1 łyżeczka agaru
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

    Polewa lustrzana:

  • 75 g cukru
  • 25 ml wody
  • 25 g soku z truskawek
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki agaru

    Brownie(16cm):

  • 60g masła
  • 100g czekolady gorzkiej(70%)
  • 55g cukru
  • 82g mąki
  • 1 jajko
  • sok z połówki cytryny i otarta skórka z 1 cytryny
  • 200g pistacji

Przygotowanie:

Pierwszy etap to zrobienie ciasta kruchego ;) Mąkę i kakao wsypujemy do miski, mieszamy ze szczyptą soli,a następnie dodajemy masło i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim wnętrze tortownicy, zostawiając spód pusty. Wkładamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy brownie. Rozpuszczamy masło i w połowie dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z cytryny i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy i wsypujemy obrane pistacje. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Teraz zabieramy się za sernik. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i aromat. Miksujemy i dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, pozbywając jak największej liczby pęcherzyków powietrza, zależy nam aby sernik był równy. Wlewamy masę na brownie i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy około 45 minut w 140 stopniach. Pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już gotowy. Studzimy. Przygotowujemy mus, do rondelka wkładamy truskawki, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gdy owoce puszczą sok, wsypujemy agar i gotujemy przez 1-2 minuty. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą. Mieszamy i wylewamy na upieczony sernik. Pozostawiamy do stężenia. Następnie przystępujemy do przygotowania polewy truskawkowej. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wlewamy sok z truskawek, śmietankę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez minutę. Polewę przelewamy przez sitko, pozbywamy się dzięki temu niepotrzebnych pęcherzyków powietrza i wylewamy na mus. Odstawiamy do stężenia. Na koniec dekorujemy klockami z białej czekolady,świeżymi owocami i opcjonalnie kruszonką, która mi została z kruchego ciasta. Smacznego!

Brak komentarzy.
Jadalne klocki z cytrusową galaretką