Programista po godzinach

08 Paź 2017

Duet sernikowo-czekoladowy z lustrzaną polewą

2
Tradycją się stało, że późnym wieczorem moje kochane ciasta lądują na Waszych monitorach :P Zaczynam torturę ;) Dzisiaj od pysznego duetu brownie cytrynowego, z pistacjami, sernikiem, musem truskawkowy i lustrzaną polewą, zamknięte kruchym cieście kakaowym, co Wy na to? :)
3 godziny 30 minut 93,06 zł 6+ Średni 2 0

    Kruche ciasto:

  • 100g mąki
  • 50g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50g kakao

    Masa serowa:

  • 250g ricotty
  • 250g mascarpone
  • 2 jajka
  • 125g cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • skórka z 1 cytryny
  • odrobina aromatu cytrynowego
  • 40g skrobi ziemniaczanej

    Mus owocowy:

  • 200g truskawek
  • 1 łyżeczka agaru
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

    Polewa lustrzana:

  • 75 g cukru
  • 25 ml wody
  • 25 g soku z truskawek
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 1,5 łyżeczki agaru

    Brownie(16cm):

  • 60g masła
  • 100g czekolady gorzkiej(70%)
  • 55g cukru
  • 82g mąki
  • 1 jajko
  • sok z połówki cytryny i otarta skórka z 1 cytryny
  • 200g pistacji

Pierwszy etap to zrobienie ciasta kruchego ;) Mąkę i kakao wsypujemy do miski, mieszamy ze szczyptą soli,a następnie dodajemy masło i wbijamy jajko. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim wnętrze tortownicy, zostawiając spód pusty. Wkładamy na 7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy brownie. Rozpuszczamy masło i w połowie dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z cytryny i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy i wsypujemy obrane pistacje. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. Teraz zabieramy się za sernik. Ser przekładamy do miski, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i aromat. Miksujemy i dodajemy po kolei jajka, cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, pozbywając jak największej liczby pęcherzyków powietrza, zależy nam aby sernik był równy. Wlewamy masę na brownie i pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy około 45 minut w 140 stopniach. Pod koniec tego czasu sprawdzamy patyczkiem, czy sernik jest już gotowy. Studzimy. Przygotowujemy mus, do rondelka wkładamy truskawki, zasypujemy cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gdy owoce puszczą sok, wsypujemy agar i gotujemy przez 1-2 minuty. Przecedzamy przez sito i na koniec dodajemy skrobię kukurydzianą. Mieszamy i wylewamy na upieczony sernik. Pozostawiamy do stężenia. Następnie przystępujemy do przygotowania polewy truskawkowej. W rondelku zagotowujemy wodę z cukrem, aż do rozpuszczenia. Następnie wlewamy sok z truskawek, śmietankę i dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy agar i gotujemy jeszcze przez minutę. Polewę przelewamy przez sitko, pozbywamy się dzięki temu niepotrzebnych pęcherzyków powietrza i wylewamy na mus. Odstawiamy do stężenia. Na koniec dekorujemy klockami z białej czekolady,świeżymi owocami i opcjonalnie kruszonką, która mi została z kruchego ciasta. Smacznego!

Jowitka
30 dni temu
Mm uwielbiam nowe przepisy próbować coś czuje ze dzis w domu zagości u mnie serniczek http://malamalenka.blogspot.com
Odpowiedź
Drake
29 dni temu
Polecam

Jadalne klocki z cytrusową galaretką

o mnie
kontakt
współprace

FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA