Drożdżówki truskawkowe z kruszonką

Drożdżówki truskawkowe z kruszonką

Drożdżówki truskawkowe z kruszonką

Wiosna i lato to moje ulubione miesiące, dlatego nie ma nic lepszego jak drożdżówki z sezonowymi owocami. Te domowe przewyższają wszystkie, które spotkacie w sklepach, a podczas wyrabiania, pieczenia, unosi się wspaniały aromat w całym domu, więc po co kupować, skoro można zrobić samemu 🙂
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki ciasto

  • małe opakowanie świeżych drożdży
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • ¼ kostki masła
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki cukru
  • szklanki mąki pszennej typ 650
  • truskawki

Kruszonka

  • ¼ kostki masła
  • ¼ szklanki drobnego cukru
  • ¾ szklanki mąki pszennej

Przygotowanie
 

  • Przygotowujemy zaczyn, mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier, wlewamy mleko i mieszamy razem. Następnie robimy wgłębienie i wlewamy zaczyn. Szybko zarabiamy ciasto i dodajemy jajko, łączymy z pozostałym ciastem, i wyrabiamy aż zacznie odchodzić od ręki, na koniec wlewamy roztopione, schłodzone masło i wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy dysk, pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę, zimne masło, mąkę i cukier razem mieszamy aż powstaną grudki, dobrym pomysłem jest tutaj wykorzystanie miksera z końcówka do wyrabiania ciasta. W każdym dysku robimy szklanką wgłębienie, wkładamy truskawki, posypujemy kruszonką i smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20 minut z termoobiegiem. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.