Czekoladowy tort z kremami na 4 urodziny Sebastiana

Czekoladowy tort z kremami na 4 urodziny Sebastiana

Czekoladowy tort z kremami na 4 urodziny Sebastiana

4 lata ten czas minął tak szybko, pamiętam jeszcze jak był malutki, a zaraz pójdzie do szkoły, ehh no nic łezka kręci się w oku, a tort zrobić trzeba było 🙂
Porcje 6 osób

Składniki
  

Biszkopt 17cm

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru
  • 2 cytryny do nasączenia

Krem cytrynowy

  • sok z 2 cytryn i otarta skórka
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 80 gram masła
  • 500 gram mascarpone

Krem owocowy

  • 100 gram malin
  • 100 gram truskawek
  • 325 gram mascarpone

Krem czekoladowy

  • 100 gram czekolady mlecznej
  • 250 gram mascarpone

Tynk

  • 200 gram gorzkiej czekolady
  • 75 gram śmietanki 30%
  • 40 gram masła

Przygotowanie
 

  • Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy te drugie na sztywną pianę. Dosypujemy cukier partiami, gdy piana będzie ubita na sztywno. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Wlewamy do rantu. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po wystygnięciu dzielimy ciasto na 4 blaty. Składamy w rancie. Biszkopty nasączamy sokiem z cytryny. Jajka i żółtka mieszamy z cukrem za pomocą trzepaczką, dokładamy sok i skórkę z limonki i pokrojone w kostkę masło. Podgrzewamy na kuchence cały czas mieszając. Ja to robiłem na indukcji moc 6 na początku, gdy zaczął gęstnieć zmniejszylem do 4 i mieszamy do uzyskania konsystencji sztywnego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. dodajemy mascarpone i miksujemy. Przekładamy krem do tortownicy. Owoce blendujemy i łączymy z serkiem mascarpone, przekładamy do tortownicy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mascarpone i miksujemy na gładki krem. Przekładamy do tortownicy. Schładzamy. Wszystkie składniki tynku łączymy podgrzewając w rondelku. Wyciągamy przełożony tort z rantu i obkładamy kremem. Wkładamy do lodówki do schłodzenia. Dekorujemy według uznania. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.