programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Czekoladowy potwór

3 godziny 43,21 zł 5+ Średni
To ciasto miało nigdy nie powstać, to prawdziwa wariacja na temat ciasta brownie i czekoladowego kremu. Co my tutaj mamy? Limonkowe brownie, mus wiśniowo-malinowy, krem czekoladowy i polewa czekoladowa, oraz owoce ;D To takiego potwora każdy by chciał spróbować :P
1 0

    Brownie(16cm):

  • 60g masła
  • 100g czekolady gorzkiej(70%)
  • 55g cukru
  • 82g mąki
  • 1 jajko
  • sok z limonki i otarta skórka z 2 limonek

    Mus wiśniowo-malinowy:

  • 300g malin
  • 150g wiśni bez pestek
  • 2 łyżeczki agaru
  • 200g cukru

    Krem czekoladowy:

  • 100g czekolady gorzkiej(70%)
  • 150ml śmietanki 36%

    Polewa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej(64%)
  • 100ml śmietanki 30%

    Dekoracja:

  • 14 borówek
  • 6 malin
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

Brownie rozpoczynamy od rozpuszczenia masła i w niej gorzkiej czekolady. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec limonkę i skórkę z niej. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. W międzyczasie podgrzewamy maliny i wiśnie wraz cukrem. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy agar i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Wylewamy na schłodzone ciasto. Wsadzamy do lodówki na całą noc. Przed końcem dnia robimy krem czekoladowy. W rondelku podgrzewamy śmietankę, wkładamy pokruszoną czekoladę i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Wstawiamy do lodówki na minimum 12 minut, po tym czasie ubijamy na gęsty krem. Wykładamy na mus czekoladowy i dokładnie rozprowadzamy, ja to robiłem ręką, było wygodniej. Schładzamy i przygotowujemy polewę. Czekoladę rozpuszczamy, dolewamy stopniowo do niej śmietankę cały czas mieszając. Wylewamy na wierzch ciasta i od razu dekorujemy owocami. Schładzamy i możemy już jeść :) Smacznego!

2 minuty80 stopni

50 sekund70 stopni

20 sekund5

10 sekund5

90 sekund80 stopni

30 sekund5

KuchniaMagdaLeny
Torcik pierwsza klasa! Prezentuje się genialnie
32 dni temu
Odpowiedź
Drake
Dziękuję
16 dni temu
Katy
Śmietankę wstawiamy chyba na minimum 12 h ?
32 dni temu
Odpowiedź
Drake
Krem tak
32 dni temu
Limonkowa niespodzianka