Programista po godzinach

10 Maj 2019

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kremem z ricotty

0
Dawno nie było nic na blogu, przyznam się bardzo pochłonęło mnie przygotowywanie wydania książki. Mamy okres rabarbaru,więc czemu nie coś słodkiego i zdrowego? No właśnie:)
3 godziny 3-4 Łatwy 0 0

    Ciasto czekoladowe:

  • 100g gorzkiej czekolady 90%
  • 84g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100g erytrytolu
  • 77g masła
  • Skórka otarta z 1 limonki i sok
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem z ricotty:

  • 250g ricotty
  • 100g erytrytolu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

    Mus rabarbarowy:

  • 2 łodygi rabarbaru
  • 50g suszonej żurawiny
  • 100g erytrytolu
  • 2 łyżeczki agaru

Masło ucieramy z cukrem i łączymy z roztopioną czekoladą. Dodajemy żółtka, skórkę z limonki, sok z limonki i miksujemy, białka przekładamy do innej miski i ubijamy na sztywno. Mieszamy delikatnie szpatułką i łączymy z masą czekoladową, na koniec mieszamy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wraz z pozostałymi składnikami. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekrajamy na blaty, nasączamy sokiem z cytryny. Rabarbar obieramy z wąsów, kroimy na małe kawałki, dodajemy erytrytol i suszoną żurawinę. Gotujemy aż do rozpadnięcia, na koniec wsypujemy agar i miksujemy. Wykładamy na spód, przykrywamy blatem. Ricottę wraz z jogurtem i erytrytolem miksujemy razem, przekładamy. Wstawiamy do lodówki. Smacznego!

Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kremem z ricotty Czekoladowe ciasto z rabarbarem i kremem z ricotty
Brak komentarzy.

Tort na roczek Mateusza

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA