Programista po godzinach

23 Lip 2018

Czekolada otulona bezą

1
Ciasto czekoladowe, kilka musów i pyszna beza, która otula całość. Lubicie?
3 godziny 3-4 Łatwy 0 0

    Brownie:

  • 60g masła
  • 100g czekolady gorzkiej(70%)
  • 55g cukru
  • 82g mąki
  • 1 jajko
  • sok z połówki pomarańczy otarta skórka z 1 pomarańczy
  • kieliszek rumu

    Mus z mango:

  • mango 2 sztuki
  • 2 łyżeczki agaru

    Ganache czekoladowy:

  • 100g czekolady gorzkiej 90%
  • 50ml śmietanki 30%

    Mus z mango:

  • mango 2 sztuki
  • 2 łyżeczki agaru

    Mus z czerwonej porzeczki:

  • 400g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżeczki agaru

    Beza włoska:

  • 2 białka
  • 150g cukru
  • 30ml wody

    Polewa:

  • 5g żelatyny
  • 88g białej czekolady
  • 50g mleka skondensowanego
  • 30ml wody
  • 75g cukru
  • 2 krople niebieskiego barwnika w żelu

Najpierw przygotujemy spód, w tym celu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego gorzką czekoladę. Następnie ucieramy jajko z cukrem, wsypujemy mąkę, dokładnie mieszamy, wlewamy rum i dopiero po tym dodajemy masę czekoladową, a na sam koniec sok z pomarańczy i skórkę z niej. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto, przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy. W rondelku umieszczamy mango. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy agar, chwilę gotujemy i blendujemy na gładką masę. Wylewamy i czekamy aż zastygnie. Powtarzamy czynność z musem porzeczkowym. Studzimy, w rondelku podgrzewamy śmietankę i wrzucamy posiekaną czekoladę, studzimy i ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wylewamy na mus porzeczkowy.Po tym czasie przygotowujemy polewę. W szklance rozpuszczamy żelatynę w zimnej wodzie. W garnku podgrzewamy cukier z wodą, do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy mleko skondensowane i podgrzewamy. Zestawiamy z ognia. wkładamy połamaną czekoladę i żelatynę. Mieszamy aż do rozpuszczenia, a na koniec blendujemy na gładką masę. Dodajemy barwnik. Dokładnie mieszamy i wylewamy, gdy polewa uzyska temperaturę 35 stopni. Na koniec przygotujemy bezę włoską. W garnuszku wsypujemy cukier i wodę. Gotujemy do momentu uzyskania 118 stopni. W międzyczasie ubijamy białka na sztywno, gdy syrop jest gotowy, cienką strużką wlewamy do białek, cały czas miksując na najwyższych obrotach aż do wystudzenia. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Przekładamy bezę do rękawa i dekorujemy boki ciasta i opalamy palnikiem ręcznym. Smacznego!

Czekolada otulona bezą Czekolada otulona bezą Czekolada otulona bezą Czekolada otulona bezą
Malina
59 dni temu
Zachęcająco to raczej nie wygląda
Odpowiedź

Ptysie z chrupką

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA