Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami

Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami

Ciasto czekoladowe z orzechami i jabłkami

Jesień rozgościła się na dobre w naszym przepięknym krajobrazie, chociaż ostatnio zrobiło się bardzo przyjemnie i ciepło, dlatego warto przygotować to proste i szybkie ciasto, a pozostały czas wykorzystać dla rodziny, na spacery 😉
Porcje 3 osoby

Składniki
  

Składniki

  • 2 szklanki przesianej mąki
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 co najmniej jabłka najlepiej szare renety
  • 4 jajka
  • 200 gram orzechów brazylijskich
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki anyżu

Przygotowanie
 

  • Mąkę przesiewamy do miski wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oraz cynamonem i anyżem. Do osobnej miski wbijamy jajka i ubijamy wraz cukrem. Dodajemy olej z jogurtem i łączymy z suchymi składniki. Dobrze wymieszane ciasto wylewamy na prostokątną blachę. Jabłka obieramy kroimy w ćwiartki i układamy w poprzek ciasta. Posypujemy zblendowanymi orzechami i pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.