programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Ciastko sablé z lemon curd i truskawkami

30 minut 21,56 zł 3-4 Łatwy
To połączenie smaków sprawi, że będziecie chcieli do niego ciągle wracać. Kruche niczym piasek ciasteczko, przełożone truskawkami i najlepszym kremem na świecie ;) I jak tutaj nie kochać kuchni francuskiej? Można oczywiście jak jest się na diecie ;)
0 0

    Ciastko:

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • kostka masła(200g)
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • sól
  • 4 truskawki

    Lemon curd:

  • sok z 2 cytryn i skórka
  • 2 jajka i 2 żółtka
  • ¾ szklanki cukru
  • 80g masła

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól i mieszamy. Następnie dodajemy posiekane masło i wlewamy żółtko. Zagniatamy i owinięte w folię ciasto, wstawiamy do lodówki na 15 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy na 2 cm grubości, wycinamy owalny kształt i przekładamy na blachę, wypełnioną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170℃ przez 10 minut aż do zrumienia wierzchu. W międzyczasie przygotowujemy lemon curd. W tym celu jajka i żółtka dokładnie mieszamy z cukrem, następnie wlewamy sok z cytryn, skórkę i masło pokrojone w kostkę. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż do zgęstnienia. Rozsmarowujemy gorący sos pędzelkiem, kładziemy spód,na którym rozkładamy truskawki i przykrywamy drugim z wierzchu. Polewamy sosem i dekorujemy truskawkami :) Smacznego

Brak komentarzy.
Risotto ze szparagami i szynką