Programista po godzinach

19 Cze 2018

Bułeczki jeżynowo-porzeczkowe

0
Po dzisiejszym meczu zachciało mi się czegoś słodkiego, a więc są bułeczki z jeżynami i czerwoną porzeczką. Mega kwaskowe i przepyszne :)
2 godziny 3-4 1 0

    Składniki:

  • 500g szklanki mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • otarta skórka z 1 cytryny

    Nadzienie:

  • 250g jeżyn
  • 250g czerwonej porzeczki
  • 2 łyżki cukru
  • sok z ½ połówki cytryny

    Kruszonka:

  • 80g masła
  • 50g cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej

Robimy rozczyn, mąkę przesiewamy, dodajemy resztę mleka,masło, jajko, cukier i otarta skórkę. Wlewamy zaczyn,wyrabiamy do momentu aż ciasto przestanie kleić się do ręki(około 5 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia na minimum godzinę. Nadzienie przygotowujemy podobnie, jeżynyi czerwoną porzeczkę zasypujemy cukrem i wlewamy sok z połówki cytryny, gotujemy aż do rozpadnięcia się owoców. Przelewamy przez sito. Z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 12 części. Do każdej nakładamy łyżkę farszu. Zlepiamy boki i formujemy kształt małych kartaczy. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Zabieramy się za kruszonkę. Wsypujemy wszystkie składniki i ręką ugniatamy, jak pojawią się charakterystyczne grudki. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i smarujemy z wierzchu. Posypujemy kruszonką i pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Smacznego!

Bułeczki jeżynowo-porzeczkowe Bułeczki jeżynowo-porzeczkowe Bułeczki jeżynowo-porzeczkowe Bułeczki jeżynowo-porzeczkowe
Brak komentarzy.

Agrestówki i jagodzianki

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA