Programista po godzinach

17 Gru 2018

Brunsli, Kurabiedes

0
Wiem, że wszyscy właśnie dekorujecie pierniki, a ktoś robi ciasteczka na święta? Ja tak i mam dla Was propozycję :) Jedne pochodzą ze Szwajcarii, a drugie z Grecji. Oba typy są przepyszne, a wybór należy do Was, a więc zadam to pytanie, Brunsli czy Kurabiedes?
1 godzina 30 minut 6+ Łatwy 1 0

    Brunsli:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cynamonu
  • 200 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • łyżeczka zmielonych goździków
  • 2 białka
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki Kirschu lub jeżeli nie macie dostępu, może być wiśniówka

    Kurabiedes:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60 g migdałów
  • 125 g dobrej jakości masła w temp. pokojowej
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • ok. 30 ml koniaku
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek wody różanej

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, suche składniki mieszamy ze sobą, białka ubijamy lekko(muszą się trochę spienić). Dodajemy do reszty składników mieszamy, na koniec wlewamy przestudzoną czekoladę i kirsch. Masę schładzamy w lodówce. Rozwałkowujemy na 1cm i wykrawamy foremkami kształty. Układamy na blasze i zostawiamy na noc do wysuszenia na noc. Następnego dnia pieczemy w 180 stopniach przez około 6 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!

Migdały siekamy, masło ubijamy na krem wraz z cukrem pudrem i cukrem z wanilią . Dodajemy żółtko i koniak, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wsypujemy migdały i na najwyższych obrotach wyrabiamy ciasto. Wkładamy do lodówki i schładzamy. Rozwałkowujemy na 1cm, wycinamy kształty i pieczemy w 170 stopniach przez 20-25 minut. Po wyjęciu lekko przestudzamy, jeszcze ciepłe nawilżamy wodą różaną i obtaczamy w cukrze pudrze. Smacznego!

Brunsli, Kurabiedes Brunsli, Kurabiedes Brunsli, Kurabiedes Brunsli, Kurabiedes Brunsli, Kurabiedes
Brak komentarzy.

Bolo Rei

o mnie
kontakt
współprace

NEWSLETTER




FACEBOOK



INSTAGRAM

#food #foodporn #pornfood #foodblogger #foodblog #polishblogger #polishboy #polishman #new#post #yummy #beauty #sexy #sexyfood #foodphotography #cleanfood #s4s #followme #tasty #mango #impossible #amazing #cheesecake #delicious #lime #cake #orgazm #follow #liczi #tajlandiachallenge

Post udostępniony przez Kamil Hajduk (@programistapogodzinach)



REKLAMA