programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle
programista po godzinach blog kulinarny programista gotuje przepisy dania potrawy kuchnia molekularna lifestyle

Blueberry crispy pie

50 minut 46 zł 6+ Łatwy
Czas na przepis bo dawno nic nie było, a powoli kończą się maliny, dlatego trzeba upiec z nimi pyszne ciasto ;) Kruchy placek z jagodami to moja ulubiona kombinacja letnia. Proste w przygotowaniu, do przygotowania w niecałą godzinę i przepyszne w smaku, czy coś jeszcze dodać? Po prostu musicie spróbować ;)
0 0

    Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • trochę wody
  • szczypta soli
  • 1kg jagód
  • 300g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • cukier puder opcjonalnie do posypania

Przygotowanie:

Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy miękkie masło, wbijamy jajko i posypujemy szczyptą soli. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto, dodając wody jeżeli będzie zbyt suche. Dzielimy na 2 części i formujemy kulki. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wypełniamy formę do tarty. Ciasto pieczemy w 180 stopniach. Spód podpiekamy przez 13 minut, jagody zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryn, redukujemy. Wkładamy na ciepły spód i zakrywamy z wierzchu ciastem. Pieczemy przez kolejne 20 minut aż do uzyskania złotego koloru. Zostawiamy do ostygnięcia, chociaż ja zawsze jem ciepłe ;) Jeżeli chcemy posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy.
Stek z górki cielęcej, puree z karmelizowanego kalafiora, sos owocowy na bazie czerwone wina, czipsy z jarmużu